Perşembe, Kasım 15, 2012

Borsa Hakkında 2


Yatırımcı 5000 liradan aldığı hisseyi çok rahat 5500 den satabiliyor.Ama 9000 liradan aldığı hisseyi 9500 den satamıyor...
Sonuçta kazanç aynı gibi gözükse de BORSA PSİKOLOJİSİ öyle demiyor...

"Bir sürat teknesi küçüktür ve hızlıdır.Bir yolcu gemisi ise büyük ama yavaştır..."

Büyükler her zaman yavaştır ve herzaman % 100 hissededir. Küçükler ise hep küçük hisselerdedir.Onun için küçük küçük kazanırlar.

Şimdi kafanızda bazı soru işaretleri oluşmuş olabilir...

Borsada büyük mü olmak yoksa küçük mü olmak gerek ??

Bana kalırsa Orta Vadeli Oyuncu olmak her zaman mantıklı...

Olasılıklara bakalım;
1- Büyük bir oyuncusunuz ve 6 milyon dolarlık bir portföyünüz var... Zararına satış (stop loss) noktanız % 3 olsun diyelim. Yani hisseleriniz % 3 değer kaybettiği zaman satışlar gerçekleşecek.
Dediğimiz oldu diyelim..Gün içerisinde kayıp yaşadık ve satışlar gerçekleşti. Ve bir anda rüzgar ters yöne esti... Hisselerde yeniden bir değer artışı... Ama satışlar gerçekleşti... İş işten geçti... Kazanabileceğinize mi yanarsınız kaybettiğinize mi.... İkiside oldu çünkü.... Bir anda psikolojinize yenik düştünüz...

Bir diğer olasılığa bakalım...

2-Küçük bir oyuncusunuz... Gün içi işlemler yaptığınızı düşünelim... 4500 den 4600 yü görüyorsunuz ve anında SAT dediniz... Hisse daha sonra 4500 e dönüyor....Ardından 4300 e anına bir iniş.... Ohh diyorsunuz ve ne kadar akıllılık ettim diyorsunuz.... Ama piyasadaki diğer alıcılar hissede düşüşü fark ediyor ve alımlar başlyor... Hisse kendini toparlayıp yeniden 4500 e ve ardından 4700 - 4800 aralığına... Hatta hızını alamayıp 5000 derken talepleri iyice alıp 6000 e yol alıyor.... Peki siz ne yapıyorsunuz ????? Sadece bakıyorsunuz.... Bir anlık kazanma psikolojiniz sizin milyarları kazanmanıza sebep oldu... İşte bu tip çıtır (küçük kazanılan para) işlemler sizi küçük bir oyuncu kılar.

Bir de son bir olasılığa bakalım....

3- Orta vadeli bir oyuncusunuz.... Renkli bir portföyünüz var.... Portföyünüz de bir kaç hissede düşüş olması sizi fazla tedirgin etmiyor... Çünkü orta vadede işlem yaptığınız için gün içi AL SAT lardan uzaktasınız... Düşüşte olan bir kaç hisse incelediğinizi farzedelim.... Elinizdeki belli bir miktar nakitle ucuzdan mal topladınız... Artık o hisseye odaklanıyorsunuz... Hisse 1. haftasının sonunda iyi bir kapanış yapar... İyi bir destek noktasından çeker kendini yukarı... Ardından 2. haftasında bombaları patlatır... Riski göze alırsınız ve 3. haftasında hisseyi çok iyi fiyattan satarsınız.... Ve BİNGOO !!! Ucuza mal alıp pahalıdan sattınız... Ben olsam kazandığımı nakde çevirmeden yeniden hisselere yönelirim... Düşüşler hep kısa, çıkışlar uzun sürer unutmayın !!

"Unutmayın nakte dönüşmeyen değer asla cebe girmez"

Sonuçta Büyük, Küçük veya Orta vadeli bir oyuncuda olsanız Psikolojiniz her zaman sizi belli bir yere çekiyor....

Şu anlaşılıyor ki Borsa Psikolojimiz den önce Kendi Psikolojimizi anlamalıyız....

Piyasalarda geçen hafta yaşanan hızlı düşüş günlerinin ardından piyasa biraz hareketlendi alıcı buldu, tam kendini toparladı derken bu haftaya sert bir düşüşle başladı.

Borsa beklentiler üzerine kurulmuş bir oyundur. Bu durumda beklentilere odaklanmak lazım..

Geçmişte yaşanan beklentilerin endeks üzerinde ne gibi etkiler yarattığını mutlaka araştırmak lazım...

Peki bu zamandaki beklentiler...???

Geçmişde yaşanan olayların bugün ve ileride tekrar yaşanacağı kesindir.

Düşen piyasa aslında alım için çok elverişlidir. Endeksin destek noktasını iyi tahmin edebilirseniz güzel bir potföy oluşturup beklemeye geçebilirsiniz.

UNUTMAYIN !!! Hızlı düşüşlerim ardından sert ivmeli tepkiler gelir.
AMAAAAAAA..... Spekülatörler ve Manipülatörler düşüş esnasında yeterli mal toplayabilmişlerse fiyatlar bir iki hafta yatay seyredebilir hatta sert satışlar bile gelebilir.
Siz de bir anda panikle elinizdeli malları satarsanız Spekülatörler ve Manipülatörler daha düşük fiyat seviyesinden mal toplamaya devam eder...

Dolayısı ile elinizdeki malların bir kısmını (%50 sini) bu seviyelerde satıp nakde dönüştürüseniz kontrollü bir pozisyona girersiniz. Daha sonra senedi destek noktasından tekrar düşük fiyattan alarak trend hedefinde tekrar satıma geçerseniz extra bir kazanç elde edersiniz.

ANCAAAK.....!!!! Mutlaka yapmanız gereken şey, hedeflenen seviyeye geldiğinizde hatta çok yaklaştığınızda satım yapmak.... Sakın hedefinizi geçmeye çalışmayım.... Batmanız için sadece 2 dakika yeter....

BORSAYI İYİ OYNAMAK İSTİYORSANIZ BİR GÖZÜNÜZÜ EKRANDAN, DİĞERİNİDE SAATTEN AYIRMAYIN....

BU OYUNDA VAKİT GERÇEKTEN NAKİT.....

Bol kaçançlar



Bizi Takip Et

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanın kişisel görüşlerine dayanmakta olup,mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

İbrahim Akkaya kimdir?


ibrahimakkaya

2000 li yıllardan bu yana borsa üzerine kafa yoran, inandığı seyler uğruna muhteşem hatalar yapan biriyim.. 48 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Borsa ile ilgili tecrübelerimi ve teknik analizlerimi paylaşmak için sizlere bu bloğu oluşturdum. Umarım severek takip edersiniz.


Sosyal medya hesaplarım

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazılara verilen cevaplardan haberdar olabilmek için, E-posta Yolu ile Abone Ol seçeneğine tıklayarak yapılan yorumların, E-posta adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman, aboneliği iptal et bağlantısına tıklayarak o yazıya yapılan yorumların e-postanıza gelmesini engelleyebilirsiniz.