Çarşamba, Ocak 02, 2013

Bedelsiz Hisseler Hakkında

bedelsiz

Uzun Vade İçin Zengin Edebilecek Bir Strateji!

 Uzun vade yatırımı sevenlerin ya da 5 yıl sonra çocuğunun üniversite masraflarını karşılamak için şimdiden küçük birikimler yapmak isteyenlerin ilgisini çekeceğini düşünüyorum bu önerinin..
İMKB’yi yakından takip edenler bilirler. Zaman zaman hisse fiyatı yüksek bazı şirketler yüksek oranda bedelsiz sermaye artışı yapacağını açıklarlar. Bu hisselerin fiyatı 1 ay gibi kısa bir sürede 3 katına, 5 katına, 10 katına çıkar. Örnek vermek gerekirse BFREN 25 bin liralardan neredeyse 1 milyon liraya, ASLAN çimento 50 liralardan 700-800 liralara, AFYON çimento en az 4-5 katına çıkmıştı. En son yanlış hatırlamıyorsam BURCE %1200 bedelsiz haberi ile birlikte 35 liradan 250 liraya yükselmişti. Tüm bu hareketlerde ortak nokta bu şirketlerin yüksek sermaye artışı açıklamış olmasıydı. Yüksekten kastımızı %1000 ve üzeri olarak belirleyelim.
Bilmeyenler için bedelsiz sermaye artışının ne demek olduğunu da açıklayalım. Şirketlerin bir ödenmiş sermayeleri var, bir de ödenmiş sermayeyi de kapsayan toplam özkaynakları. Bazı şirketler uzun yıllar elde ettiği karları dağıtmayarak bünyesinde tutuyor veya ödenmiş sermayelerini artırmadıkları için sermaye enflasyon farkı düzeltmesi kalemi büyüyor. Gün geliyor, şirket dağıtmadığı bu karları ve enflasyon düzeltmesi farklarını ödenmiş sermayeye ilave etmeye karar veriyor. Yatırımcının cebinden sermaye artışı için para çıkmıyor. Sermayesi 1 milyon lira olan bir şirket düşünelim. Bu şirket %1000 bedelsiz sermaye artışı yaptığında sermayesini 10 milyon lira artırarak 11 milyon liraya yükseltiyor. Sermaye hisse senetlerini temsil ettiği için sizin elinizde 1 tane hisse varken, hisse sayınız 11’e çıkıyor. Hemen sevinmeyin! Bu paranızın 11 katına çıktığı anlamına gelmiyor. Bir hissenin fiyatı da 11’e bölünüyor. Yani elinizde 110 liralık 1 hisse varsa, 11 tane 10 liralık hisseniz oluyor. O zaman nasıl para kazanacağım diye düşünüyorsunuz şu anda. Bu sorunun cevabı borsadaki bir anomali aslında. Bu tip şirketler sermaye artışı haberini açıkladığında hisseleri tavan tavan yükselmeye başlıyor. Almak isteseniz de o saatten sonra alamıyorsunuz.  Bunun nedeni de uzun yıllar boyunca 100 lira, 200 lira, 300 lira olan bir hissenin bölündükten sonra fiyatının 10 lira olacak olması, fiyatın böyle bir şirket için düşük olacağı algısını yaratıyor. Bölündükten sonra bile en az 40-50 lira olacak biçimde 100 liralık hisse 400 liraya, 500 liraya, 1000 liraya yükseliveriyor.
Peki o halde neden pek çok insan bu haber geldiğinde bu hisselerde olamıyor? Para kazanamıyor? Kazanan neden hep tahta sahibi oluyor? Çünkü bu tip şirketler genellikle patron şirketi olduğu için haber gönderilmeden hisse üzerinde müthiş bir satış baskısı oluşturulup, ya da hisse ölü gibi yatırılarak borsada al sat yaparak para kazanmaya çalışanların kağıtlarını satmaları sağlanıyor.
Burada bir hatırlatma yapayım. Bu kadar sert hareketler %40-50 gibi bedelsiz sermaye artışlarında yaşanmıyor pek. Hisse fiyatlarını önemli biçimde etkileyecek %1000 civarı bedelsizlerde yaşanıyor. Peki ne yapalım da bu hisselerden para kazanalım?
Stratejim şu. Önce borsada şu anda %1000 ve üzeri bedelsiz sermaye artışı yapabilecek şirketleri belirleyelim. Sonra yıllarca unutabileceğimiz bir miktar parayı bu hisselere eşit bir biçimde bölüştürelim. Benim stratejim her ay maaşımın %10’unu yok saymak ve bu hisseler için oluşturduğum ayrı bir hesaba aktarmak. Bir de diğer hisselerden kazandığım paranın %20’sini aktarıyorum bu hesaba.  Bu hisselerin bedelsiz haberi ile birlikte en az 3 katına çıktığını varsayalım. 10 katına da çıkabilir ama bugüne kadar 3 katından azına çıkanı görmedim. Biz yine de temkinli olalım ve hisse fiyatının 3 katına çıkacağını varsayalım.  Hisselerin tamamının listesini aşağıda bulacaksınız ama şimdi bir örnekle açıklayalım. 5000 liranızı bu kağıtlardan 5 tanesine eşit biçimde dağıtıp bu hisseleri unuttuğunuzu düşünün. X tarihinde hisselerden birisi bedelsiz haberini gönderdiğinde fiyatı 3 katına çıkacak ve bu hissedeki 1000 liranız 3000 lira olacak. Bu 3000 lirayı kalan 4 kağıda eşit olarak bölüştüreceksiniz. Böylece bu 4 hissenin her birinden 1750 liralık olacak elinizde. Başka bir Y tarihinde bu 4 hisseden biri daha bedelsiz haberini yolladığında bu hissedeki 1750 liranız 5250 lira olacak. Bu parayı kalan 3 hisseye bölüştürdüğünüzde her 3 hisseden de 3500’er liralık olacak elinizde. Bu şekilde devam edildiğinde 5. Kağıt da en son bedelsizini açıkladığında paranız 105000 lira olacak. Yani 5000 liranız 21 katına çıkmış olacak. Sizin için bunu formül haline de getirdim. Paranızı bahsettiğim yöntemle n kağıda böldüğünüzde hepsi bedelsizini sırayla verince paranız (n kare + 3n +2) /2 katına çıkıyor. Yani paranızı 10 kağıda bölerseniz paranız (100 + 30 +2) /2 = 66 katına çıkıyor. Bu da 10 bin liranızın 660 bin lira olması demek.
Peki gelelim sıradaki soruya. Bunlar hangi kağıtlar. Sizin için onları da hesapladım. Aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Hisse
Bedelsiz Potansiyeli (%)
Piyasa Değeri/ Defter Değeri
ADEL
1062
2,81
AFYON
1476
5,94
ALCAR
2343
1,48
ALGYO
2040
0,83
BAGFS
7809
2,25



BRSAN
2219
1,13
BRYAT
1113
0,92
BSHEV
2362
4,15
CMBTN
1955
2,55
ECZYT
1346
0,4
EGEEN
1761
3,4
EGGUB
4915
1,92
ERBOS
1580
1,38
GOLTS
3876
1,48
GOODY
2688
1,94
GUBRF
1136
1,03
KARTN
7068
2,94
KENT
1058
13,53
KONYA
7858
3,52
MRSHL
1130
5,1



PKENT
2191
3,95
YAZIC
1479
0,8
Tabloda 24 tane hisse var. Hisselerin yanındaki kolonlardan ilki % kaç bedelsiz potansiyeli olduğunu, ikincisi ise piyasa değerinin defter değerinin kaç katı olduğunu gösteriyor. Bedelsiz potansiyeli ne kadar yüksek ise o kadar iyi. Piyasa değeri / defter değeri oranlarından ise düşük olanlar tercih edilmeli. Uygulanabilecek stratejilerden ilki bu 24 kağıdın tamamından almak. Bu durumda paranız her biri bedelsizlerini açıkladığında 325 katına çıkıyor. Yani 10 bin liranız 3 milyon 250 bin lira oluyor. Ama bunların içinden sırayla gitmek isterseniz ben piyasa değeri /defter değeri oranı düşük olanlardan başlardım, yani ucuz olanlardan.
Özetlemek gerekirse:
1.           Bu portföy stratejisi al-satçılar için değil, geleceğe dönük olarak her ay eline geçen küçük miktarlar ile hisse alıp bekleyebilecekler için ilgi çekici olabilir.
2.     Stratejinin güzelliği, her hisseye yatırılan miktar küçük olacağı için gerekirse her hissede maliyet düşürmenin kolay oluşu ve aklınız bu hisselerde kalmadan paranızın kalan kısmı ile diğer hisselerde al-sat yapabilecek olmanız. Bedelsiz haberi açıklandığında hissede olmanın keyfini yaşayacaksınız.
3.         Zor yanı, kısa vadeyi unutmanız gerekmesi. Altın biriktirir gibi düşünün.
4.    Güzel bir diğer yanı bu şirketlerin herbirinin mali yapısının kuvvetli oluşu. Zaten çoğunun bu kadar yüksek bedelsiz potansiyeline sahip oluşunun nedeni yıllardır elde edip dağıtmadıkları karlar.
5.   Bu hisselerin yükselmesi için illa bedelsiz açıklamaları gerekmiyor. İçlerinde BRSAN, ECZYT, GOODY, ERBOS, EGGUB, ALCAR, BRYAT, GOLTS, GUBRF gibi altın gibi biriktirilebilecek, her fiyattan alınabilecek altın değerinde hisseler var.

NOT; Yazı  tamamen  alıntıdır,emeği geçenlere çok teşekkürler...

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanın kişisel görüşlerine dayanmakta olup,mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

İbrahim Akkaya kimdir?


ibrahimakkaya

2000 li yıllardan bu yana borsa üzerine kafa yoran, inandığı seyler uğruna muhteşem hatalar yapan biriyim.. 48 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Borsa ile ilgili tecrübelerimi ve teknik analizlerimi paylaşmak için sizlere bu bloğu oluşturdum. Umarım severek takip edersiniz.


Sosyal medya hesaplarım

11 yorum:

  1. s.a ibrahim hocam.sizi hissenetten de takip ediyordum.buradaki yazılarınıza da bakmadan geçmiyorum.dolaşırken bedelsiz kağıtlar ile ilgili konuyu da gördüm.temettü ve bedelsizde bende mantık olarak yapacağı primden kazanmayı düşünüp öyle uygulamaya çalışıyordum.zamanlamayı tutturmak güç oluyor tabi.hatta konuda geçen burçe den 130 tl iken almıştım 265 iken satmıştım.sizinde bilgi birikimlerinizden faydalanmak istiyorum.buradaki tüm kağıtları düzenli almaya bütçem yetmez.nasıl bir kriter belirlemeliyim veya siz nasıl bir yöntem belirlediniz.bedelsiz oranı yüksek olanımı pd/dd si küçük olanı mı.birde bu konunun yazıldığı tarih belli mi.

    YanıtlaSil
  2. mrb. Genel kanı olarak yıllık olağan genel kurullarda böyle bir karar alınması beklenir
    ama kesin değil tabi yönetim kuruluda heran toplanıp kararı alabilir.Bunu tarih olarak bilemiyoruz ama mevsimsel olarak bu mevsimler beklentili tarihler.FK ve pddd oranlarına göre bakarakve temel analizini iyi araştırarak ucuz kalmış olanını seçmek en güzeli..selamlar.

    YanıtlaSil
  3. İbrahim bey merhaba bir kaç ay önce yukarıdaki yorumunuzu okudum.Bu güne kadar bir kaç hisse aldım ama en son aldığım iki hissedede zarardayım.
    Artık hiç olmazsa zarar etmek istemiyorum yaklaşık 50 000 tl param var uzun müddetli düşünüyorum. Sizce kaç tane bedelsiz potansiyeli olan hisse almalıyım. (5-10) Bu hisseler hakkında bana öneri yapabilir misiniz? İnsanlara yardımcı olduğunuz bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba ..bedelsiz potansiyeli olan hisselerin hangisinin hangi gün vereceğini bilmek önceden zor.bunu sadece şirket kendisi karar veriyor ..artık şansına kısmatine deyip potansiyel olanlardan ALCAR GÖLTS KARTN KONYA GOODY gibi hisselerde beklemek lazım..

    Bana göre bedelsizden ziyade temettü veren hisselerde kalmanız daha sağlıklı olur..TMSN gibi ..selamlar..

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba İbrahim Bey Öncelikle mesajımla ilgilendiğiniz ve çok kısa zamanda cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim.Elbetteki ne zaman vereceğini kestirmek zor bunu biliyorum.Ben sizin bilgi ve birikiminize dayanarak tahmini olarak sormuştum cevabımıda aldım zaten.Samimiyetinize binaen bir soru daha sormak istiyorum.Yukarida paylaştığınız cetvelle ilgili olarak bedelsiz potansiyeli ve piyasa defter değeri oranıyla bagfs 7809--2.25 önerdiğiniz seçenekler arasında yok.Acaba bilmediğimiz birşey mi var.İlgi gösterdiğiniz için ziyadesiyle teşekkür eder saygılarımı sunarım. Sağlıcakla kalın . . .

    YanıtlaSil
  8. O LİSTE ESKİ.. BAGFS BEDELLİ FALAN YAPTI ..SON DURUMU BİLMEDİĞİM İÇİN YAZMADIM..SELAMLAR TEKRAR ..

    YanıtlaSil
  9. Çok sağolun İbrahim bey tümosan analizinizi de okudum .Değerlendircem çok çok teşekkür ederim Selamlar ...

    YanıtlaSil
  10. Çok sağolun İbrahim bey tümosan analizinizi de okudum .Değerlendircem çok çok teşekkür ederim Selamlar ...

    YanıtlaSil
  11. İbrahim bey yirmi yıllık zararı kurtarmak içinşubat ayı itibariyle bedelsiz listesini guncellerseniz duacınız olurum. Benim için cok onemli selamlar

    YanıtlaSil

Yazılara verilen cevaplardan haberdar olabilmek için, E-posta Yolu ile Abone Ol seçeneğine tıklayarak yapılan yorumların, E-posta adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman, aboneliği iptal et bağlantısına tıklayarak o yazıya yapılan yorumların e-postanıza gelmesini engelleyebilirsiniz.