Salı, Mayıs 28, 2013

Tmsn Analiz

Tümosan
Teknik olarak grafikte  çok fazla analiz yapacak bir durum yok fakat temel analiz  olarak incelendiğinde güzel şeylerin olacağı kaçınılmaz..


Beklentiler;
 2013 yılında devreye girmesi beklenen hurda teşviki ile gelecek yıllarda satışların yıllık 50 bin adedi aşması beklenmektedir. 2013 ve izleyen iki yılın seçim yılı olması, tarımsal desteklerde artış beklentisini güçlendirmektedir. Ekonomik istikrarın sürmesi sayesinde kredi faizleri düşük seviyelerini koruyacaktır. 2001 yılından itibaren çevreye duyarlı üretim zorunluluğu getiren yasa uygulamalarının devamı olarak 2014 yılında Avrupa Birliği Emisyon Standardı Stage IV motor kullanımı zorunlu hale gelecektir.
 Arazilerin toplulaşması ile tarımsal işletmelerin sahip olduğu ortalama arazilerin büyümesi sonucunda mekanizasyon artmaktadır.
 Artan nüfusa bağlı olarak tarımsal üretimde artışın zorunluluğu nedeniyle endüstriyel tarım giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
 Mevcut traktör parkının yaşlılığı nedeniyle yenileme ihtiyacı her yıl artmaktadır.
 Devlet tarafından tarıma aktarılan kaynaklar istikrara kavuşmaktadır.
 Çiftçiler daha yüksek beygir güçlü ve Türkiye özelinde daha gösterişli traktörlere yönelmektedir.
 Tarımsal işletmelerin sadece %28’inin kendi traktörüne sahiptir.
 Otomotivde olduğu gibi yabancı üreticiler Türkiye’yi üretim üssü olarak kullanabilir.
 Yan sanayinin gelişmesi sayesinde daha ucuz ve kaliteli ürün imalatı sağlanabilir
.................................................................................................................................................................

TÜMOSAN HALK YATIRIM ANALİZİ 2013 1. ÇEYREK 

2011 yılında ISO500 listesinde 185.sırada (2010 yılında 326.
sırada) yer alan Tümosan 90 hp ve üzeri traktör
segmentindeki pazar liderliğinin etkisiyle yükseliş
potansiyelini devam ettiriyor.
Türkiye‘de 2014 yılından itibaren Avrupa Birliği Emisyon
Standardı ‘’Stage IV’’ motorların kullanımı zorunlu hale
gelecek. Yılda 75.000 dizel motor üreten şirket standardlara
uygun dizel motorlarının ithal motorlara göre fiyat avantajının
2 kat artarak 1000€ ‘dan 2000€ ‘ya çıkması beklenmektedir.
Şirket ayrıca Milli Tank (‘’Altay’’) Güç Paketi Projesi (Motor
ve Transmisyon) ihalesine teklif veren 3 şirketten biri
konumundadır. İhalenin yıl sonuna kadar sonuçlanması
bekleniyor.
Şirket 2011 yılında traktörde $219 milyon, ekipmanda ise
$200 milyon olmak üzere toplam $419 milyon ihracat
yapmıştır. Ancak 2012 senesinde rekabetin artmasıyla
gelirlerde ihracat payı düşmüştür. İhracattaki bu düşüş
senelik net karda %45’lik düşüşe neden olmuştur.
Traktör yaş ortalaması talebin artmasına neden
olmaktadır.
Hurda Teşvik Kanun’unun çıkması halinde yaş ortalaması 23
olan traktör parkının %48’ni oluşturan 25 yaş ve üzeri 704bin
traktörün talebi artıracağını düşünüyoruz.
Katalizör:
• Milli Tank (‘’Altay’’) Güç Paketi Projesi (Motor ve
Transmisyon) ihalesinin olumlu sonuçlanması (ALTAY
projesinin maliyeti $494 milyon olup Otokar öncülüğünde
yönetilmektedir)
• Şirket 2013 yılı FAVÖK ve Net Kar ortalaması 72.5 milyon
TL altında gerçekleşmesi halinde %50 ile sınırlı olmak
üzere bedelsiz hisse dağıtımını taahhüt etmiştir
• 2014’te yürürlüğe girecek Avrupa Birliği Emisyon
standardları çerçevesinde dizel motor üretiminin artma
potansiyeli
Risk Faktörü:
• 2012 senesinde şirketin ihracat pazarında yaşadığı
kayıplarının devam etmesi İSTENMEYEN BİR DURUM OLUR.
...................................................................................................................................
Evet arkadaşlar şimdi biraz da aracı kurumların dahi bilmediği,akıl edip araştırmadığı teknik bilgiler (bu bildiğin teknik değil,kapat telefonu da beni dinle  ve bu teknik bilgilerden hareketle Tümosanın savunma sanayinde sadece tank işinde motor ve güç grubu işinden ne kazanırın hesabını yapalım.

Altay tankında kullanılacak motor New generation 1500 HP powerpack 

Bu motorların yaklaşık değeri 100.000 dolar ile 150.000 dolar arası,transmisyon ise 60.000-100.000 dolar arası diye tahmin ediyorum (tabi bu rakamlar araştırıldı  az çok)

Toplamında herbir tank için 200.000 dolar diyebiliriz,ancak bu tür tek bir modele sınırlı sayıda üretim yaptığınız zaman bu fiyatlar 2 katına kadar rahatlıkla çıkmaktadır,ayrıca yatırım bedeli yüksek olacağından tahmini olarak 400.000 dolar motor+güç grubu alt limitlerde olur diye düşünüyorum.1000 adet tank için 400 milyon dolarlık ciro oluşacaktır.

Bu tür işlerde kar marjı çok yüksektir,yukarda yazdıklarım tamamen mesleki tecrübe ve netteki araştırmalarla oluşturulan tahmini fiyatlardır,yatırım tavsiyesi olamaz.
..................................................................................................................................... TÜMOSAN, ilk çeyrekte 2 bin adet traktör satışı gerçekleştirdi
31 Mayıs 2013 Cuma 09:57
TÜMOSAN, 2013 yılında müşteri beklentilerini karşılayacak doğrultuda çalışmalar yapacak.

İSTANBUL - Mevcut ürünlerini geliştirirken, ürün çeşitliliğini de artırarak pazar payını daha üst seviyelere taşımayı hedefleyen Türk Motor Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (TÜMOSAN), 2013 yılında müşteri beklentilerini karşılayacak doğrultuda çalışmalar yapacak. Traktör satışları açısından 2013 yılının iyi başladığını ifade eden TÜMOSAN Genel Müdürü Kurtuluş Öğün, Ziraat Bankası ve özel bankalarca sağlanan kredi koşullarının 2012’ye göre daha iyi olduğunu kaydetti.

TÜMOSAN’ın 1975 yılında kurulduğunu ve Türkiye’nin ilk dizel motor üreticisi olduğunu söyleyen Öğün, firmanın 2004 yılındaki özelleştirme sonrası Alçelik AŞ tarafından satın alındığını ve üretim adetlerinin 100’lerden 10 binler seviyesine yükseldiğini ifade etti. Öğün, Aralık 2012’de halka arzı gerçekleştirilen firmanın sermayesinin yüzde 26’sının Borsa İstanbul AŞ’de işlem gördüğü bilgisini verdi. Ürünleri hakkında da bilgi veren Öğün, “Yıllık 45 bin adet traktör ve 75 bin adet motor üretim kapasitesi bulunan şirketimizin 50-115 HP aralığında 3 ve 4 silindirli motorları ile yine aynı güç kategorisinde tarla ve bağ-bahçe, 2WD-4WD çekiş özellikli, kabinli ve tenteli olmak üzere 10 seride 170 farklı model traktörü bulunuyor. Kendi traktörü üzerinde kendi motorunu kullanan ve Avrupa Birliği normlarına başarıyla uyum sağlayan sayılı üreticilerden biri olan TÜMOSAN, Konya’da 1 milyon 600 bin metrekare arazi üzerinde, 82 bin metrekare kapalı alanda faaliyet gösteriyor” diye konuştu.

2013 yılının ilk çeyreğinde 2 bin adet civarında traktörün üretim ve satışını gerçekleştirdiklerini aktaran Öğün, mevcut koşullar altında 2013 yılındaki toplam traktör pazarının, 2012 yılına paralel olarak 50 bin adede yakın gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi. Öğün, ayrıca Türkiye’de 1 milyon 500 bin adet olan traktör parkının kendini yenileyebilmesi için yılda 50 bin adet traktörün satılması gerektiğini ifade etti. Hedeflerinin mevcut ürünler üzerindeki iyileştirme ve geliştirmelerle birlikte ürün çeşitliliklerini de artırarak pazar paylarını daha üst seviyelere taşımak olduğunu aktaran Öğün, 2013 yılında müşteri beklentilerini karşılayacak doğrultuda çalışmalar yapacaklarını kaydetti. Piyasaya 24 ileri ve 24 geri vites özelliklerine sahip 115 ve 125 HP yeni model traktörler ile mevcut 12 ileri ve 12 geri vites özelliklerine sahip traktörlerin de 16 ileri ve 16 geri vites uygulama seçeneğini sunacaklarını açıklayan Öğün, “Ayrıca 2013 yılı son çeyreğinde müşterilerimiz ‘Full Power Shift’ seçeneğine de kavuşacak” dedi.

Geçen yıl, yaklaşık 7 bin adet traktörün üretim ve satışına imza attı

Türkiye’de üretimi gerçekleştirilmeyen büyük güçlü (115-125HP) traktörlerin TUBİTAK destekli Ar-Ge çalışmalarını tamamladıklarını açıklayan Kurtuluş Öğün, bu ürünlerin bu yıl içinde satışını planladıklarını aktardı. Traktörlerinin motorlarını da kendilerinin ürettiğine işaret eden Öğün, “2014 yılı sonunda uygulamaya alınacak Avrupa Birliği emisyon standardı Stage IV’e uygun dizel motorlu traktör üretimine planlanan tarihlerde başlamış olacağız ve üretimde altı silindirli dizel motor uygulamasını da devreye alarak 140-220 BG aralığında traktör ve diğer tarım makinelerinin üretilmesinde önemli bir yeteneğe kavuşmuş olacağız. Bu gelişmeler TÜMOSAN’ın pazar payına önemli katkılar sağlarken, ayrıca Türk çiftçisini maliyeti çok yüksek olan ithal ürünlerin olumsuz etkilerinden kurtarmış olacağız” diye konuştu.

Gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarıyla ürün yelpazelerini genişlettiklerine ve model sayılarını 120’den 170’e çıkardıklarına dikkat çeken Öğün, ürünler üzerinde bayi ve çiftçiler tarafından istenilen pek çok iyileştirme ve geliştirmeler yaptıklarını söyledi. “100 HP üzeri 8105 modelimiz, 8000 klasik serimize 12/12 levyeli vites uygulaması, 7100 serisi 3 silindirli 75 ve 85 HP modellerimiz 2012 yılı içinde yapılan yeniliklerden bazılarını oluşturuyor” diyen Öğün, çiftçinin yeni ürünlerini ve yapılan yenilikleri beğeniyle karşıladığını söyledi. 2012 yılında 7 bin civarında traktörün üretim ve satışını gerçekleştirdiklerini açıklayan Öğün, yurtiçi pazardaki başarılarına paralel olarak yurtdışı pazarlarda da bilinirliklerini artırdıklarını, İrlanda, Fas, Irak, Cezayir ve Filistin’e ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi. Öğün, yurtdışı bayi ağlarına Romanya ve Makedonya’yı da ilave ettiklerini sözlerine ekledi.

Temel analiz yorumları alıntıdır.Emeği geçen arkadaşlara teşekkürler..

Bizi Takip Et

ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME: Burada ulaşılan sonuçlar tercih edilen hesaplama yöntemi ve/veya yorum ve tavsiyede bulunanın kişisel görüşlerine dayanmakta olup,mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabileceğinden sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir.

İbrahim Akkaya kimdir?


ibrahimakkaya

2000 li yıllardan bu yana borsa üzerine kafa yoran, inandığı seyler uğruna muhteşem hatalar yapan biriyim.. 48 yaşında evli ve 2 çocuk babasıyım. Borsa ile ilgili tecrübelerimi ve teknik analizlerimi paylaşmak için sizlere bu bloğu oluşturdum. Umarım severek takip edersiniz.


Sosyal medya hesaplarım

0 yorum:

Yorum Gönder

Yazılara verilen cevaplardan haberdar olabilmek için, E-posta Yolu ile Abone Ol seçeneğine tıklayarak yapılan yorumların, E-posta adresinize gelmesini sağlayabilirsiniz. İstediğiniz zaman, aboneliği iptal et bağlantısına tıklayarak o yazıya yapılan yorumların e-postanıza gelmesini engelleyebilirsiniz.